• 14.
 • June
 • 16+Áfa.

  Facebook Twitter Google IWIW Startlap
  Mi az, amiből 16 van egy S500nak? Igen, gyertyája. Mi van ami nagyobb kitolás egy ilyen autón a gyertya cseréjénél? 16 gyertya cseréje :) Krónika alant, Zoli tollából :)

  Gépjárműhely, tessék!

  Szia Zolikám, érdeklődnék, hogy mikor tudnánk megejteni a gyertyacserét? Bármikor, gyere nyugodtan, már meg is jöttek az újak.

  Ekkor még nem tudtuk, hogy itt komoly kilók fognak leugrani/ hengersor.

  Mercedes-Benz W220 V8 500. 2db gyertya/henger és nagyon meleg a motor, amivel nem is lenne baj, hiszen egy gömbfejet, és fékbetétet is cserélni kell így hát amíg azokat csináljuk szépen lehűl annyira, hogy szerelhető legyen.

  A  fent említett műveletek után (4 tonna kelett a gömbfej kinyomásához) mehet a gyertya menet, illetve kezdhetjük.

  A terv sikerült, a motor egész szépen lehűlt, de a meleg megszűnése után egy újabb nagy szívásnak ígérkező látvány fogadott minket: a gyertyák olyan helyen vannak, hogy az valami embertelen, és mondanom sem kell, ott lentebb nem is volt már annyira hideg az a motor (nyilván +30 fokban egy V8-tól ne várjuk, hogy 2 óra alatt hűvös lesz :)

  Semmi baj, a meló adott, ezt is megkell csinálni. Az első akadály a gyertyapipák: olyan finoman vannak a gyertyákon, mintha egybe lenne öntve. Persze meg kell oldani, hogy ne szakadjon a kábel, de erre van 4cm hely minden gyertyánál. Miután leszenvedtünk 16db pipát, 8 trafót, jöhetnek a gyertyák. Következő állomás a szívás völgyében az, hogy a 16-os krovafejet úgy nyeli el a hengerfej, mintha nem is lenne, de ha teszek rá egy hosszabbítót, akkor meg túl hosszú, így már a krovahajtó nem megy rá a doblemeztől. Némi legózás után sikerült összerakni egy olyan hosszt,ami amúgy nincs az egyébként 5 készletünk egyikében sem :) Ekkor már túl vagyunk a 40 percen...

  A gyertyák kicsavarását nem szeretném 16 részre bontani, bár mind külön projekt: egyenként kell új taktikát kitalálni, hol kell a toldás hol nem, hol racsni kell hol fix szár...

  A szumma közel két óra lett, "egy egyszerű gyertyacsere", amiről a kedves ügyfél joggal kérdezheti, hogy mi tarthat egy gyertyacserén 2 óráig? Hát ez.

   

  Facebook Twitter Google IWIW Startlap
 • Hozzászólások
 • 2011-07-07 09:03:56
  Sm@fu
  :)))) Pedíg még a 126 egy elég szerelőbarát kocsi:)
  2011-07-06 20:36:36
  szekerkaa
  Bár a 126-osomon "csak" 8 gyertya van, azért a vezetőoldali hengersort mindig halogatjuk, hogy ááá ráér még :) Meg az amúgy jó helyen lévő 3-as és 4-es henger... na, oda NINCS megfelelő toldat. Vagy csak akkora, hogy 2 millimétereket lehet tekerni, közben 3x kell a kazettát megfordítani (hogy stílszerű és archaikus legyek).
  2011-06-15 08:33:34
  Sm@fu
  Nagyon szívesen.
  2011-06-14 21:56:17
  dhzsigmond
  A kedves ügyfél köszöni a munkát. Az autó az új gyertyákkal simábban megy. Ügyesek vagytok !!!
  < Vissza