• 11.
 • July
 • Vásárlási baleset: Avagy a tréler olcsóbb lehet!

  Facebook Twitter Google IWIW Startlap
  "Mikor meghallottam a diagnózist, azzal kezdtem az ügyfélnek, hogy ha van malacpersely akkor lehet lecsapni a fejét..."

  Mai alanyunk egy Audi A3 1.6 Benzin. Statiszták: Bevásárlóközpont, parkoló, és a szegély kövek.

  Kis történetünkre ez esetben nem illik a mondás, miszerint az ember a saját kárán tanul, illetve nem volt annyira nagy a kár, hogy ez maradandó emlékként tanulópénznek megfeleljen. Persze így sem kellemes, meg a végösszeg 20-25ezer Ft persze mindenkinél mehetne más, jobb, hasznosabb dolgokra is tehát egy ilyen kiadás akkor sem kívánatos, ha az összeg nem olyan nagy mint amilyen lehetett volna! Én javaslom, hogy ide használjuk az okos ember más kárán tanul mondást.

  Tehát a történet: Főszereplőt,statisztákat ismerjük a fentiekben leírtakból már csak gyúrjuk össze őket.

  Szóval van egy A3 Audi, egy bevásárló központ, egy parkoló és vele a szegély kövek. Nem nehéz kitalálni, hogy a főszereplő (A3 Audi) tulajdonosa feltehetően vásárlás céljából elment a bevásárlóba, ott leparkolt és adódott egy kis gond. Az egyik statisztánk agresszívan a parkolás közben beleharapott az A3-as olajteknőjébe, ennek következéseképpen természetesen hatalmas lyuk, rengeteg kifolyt olaj, és fejvakarás lett a vége. Kétségbe esett tulajdonosunk azonnal vett, és rátöltött egy liter olajat gondolván, hogy a szervizig kibírja aztán majd ott a szakik kézbe veszik a dolgot. Ez így is történt a kocsi eljutott hozzánk azzal a történettel, hogy mire kijött a marketből addigra sok-sok olaj, és világító olajlámpa. Ő ráöntött egy litert, és most itt van. A kocsit ott hagyta mert dolga volt, mi megkezdtük a vizsgálatot, és a csáposra téve hamar meg is láttuk az olajfolyás okát ami ez esetben egy db, úgy 3cmx1.5cm-es lyuk volt. Ez nem tűnhet nagynak, de a forró, majd víz hígságú olaj gyakorlatilag másodpercek alatt távozik ilyen kis lyukon. A dolog szerviz részébe nem mennék bele, hiszen előző blogjainkból kiderült már, hogy tudunk alumíniumot hegeszteni, itt is ez volt a feladat az alumínium olajteknő lyukadásának orvoslása. Ez meg is történt, a hegesztés sikerrel járt a kocsi újra üzemkész.

  Előtte

  Utána

  Na igen, üzemkész....műhelyünk és a baleset helyszíne közt hozzávetőlegesen van 3km. A porszáraz motor kapott egy liter életmentő olajat ami akkor is kevés ha nem lyukas a teknő, nemhogy lyukasan..ebből gondolhatjuk, hogy a kocsi jó melegben jó melegen 3km-ert ment kenés nélkül és mikor megállt a műhely elött a szeleptőkék úgy csörögtek mintha egy befőttes üvegben 8-as csavarokat ráznék...:) Mikor meghallottam a diagnózist azzal kezdtem az ügyfélnek, hogy ha van malacpersely akkor lehet lecsapni a fejét, mert itt lehet, hogy súlyos a baj hiszen olaj nélkül nemigen szokták sokáig bírni a kis motorok, de még a nagyok se!! Lehet számítani 16db hidrotőkére, és minimum 4db új hajtókar csapágyra...a főtengely esetleges sérüléséről nem is beszélve.....de nem! A kis motor kibírta, és hűségesen tartotta magát a műhelyig.

  A motor megkapta az új olajat is és indítás. A kis motor szépen jár, bár a tőkék még csörögnek, nem is kicsit, de halhatóan tompul a hangjuk ahogy szívják magukba az éltető új olajat, és a végére már teljesen csend...a motor él és megmenekült.

  De legyen ez tanulság mindenkinek, mindenki döntse el mit tanulhat az esetből: Nem jár vásárolni,nem jár kocsival,nem parkol a parkolóban,,,,,vagy?! Ha ilyen történik akkor nem kockáztat, hívja a szervizt és tréleren viteti el kocsiját mert ha nincs szerencséje akkor nem lehet egy ilyen kis balesetet ennyire "olcsón" megúszni,sokkal komolyabb károsodásokat szenvedhet a motor, akár végzeteseket is...! Másfelől mint figyelmes autóvezetők, mindig igyekezzünk felmérni a lehetőségeket olyan parkolásoknál ahol kocsinkat egy padka fölé kell engedjük, és legyünk óvatosak!

  Facebook Twitter Google IWIW Startlap
 • Hozzászólások
 • < Vissza