• 24.
 • October
 • Na tessék, most „döglik” meg mikor hideg van…

  Facebook Twitter Google IWIW Startlap

  Mindnek szüksége van a téli karbantartásra, ellenőrzésre mert ők is megérzik a hideget.

  Elsőként  engedjétek meg, hogy hadd kezdjem az unalmas, de azért hasznos, és szerintem megfogadni való javaslatokkal,  amiket minden szerelő és autós témában aktív ember elmond egy-egy évszak változásnál.


  Itt a tél a nyakunkon, elkezdünk fázni, nehezebben kelünk, és lassabban térünk magunkhoz a kelések után. Ennek több oka is van, mind biológiai az emberi szervezet tekintetében, mind  fizikai, légköri,   ami már nem csak az emberi szervezetre van hatással.

  Itt jön képbe a mi kis kedvencünk, autónk, és hajlamosak vagyunk elfelejteni,  hogy neki is változásokat hoz a hideg beállta, éz pedig negatív is lehet.

  Kicsi kocsink legyen Peugeot, Ford, Volkswagen,  Mercedes, vagy BMW,  akár egy feltörekvő koreai márka tagja mint KIA, Hyundai, vagy Daewoo, mindnek szüksége van a téli karbantartásra,  ellenőrzésre, mert ők is megérzik a hideget.

  Az, hogy kocsink tökéletesen működött a nyári hónapokban, nem jelenti azt, hogy ez nem lesz másként a hideg beálltával,  ugyanis rengeteg olyan alkatrész van egy kocsiban melyek viselkedése, üzembiztonsága nagyban múlik a külső hőmérsékleten.

  Az alapvető ellenőrzési folyamatok (fagyálló szint, és képesség) mellett számtalan dolog van,  amit nem árt ellenőrizni, mert a nagy hidegben aztán hamar kimutatja a foga fehérjét……

  Ezek közé tartozik a fékrendszer, a motor olajzása, és a motorolaj  minőségi állapota,  valamint a szíjjal ellátott  vezérlések esetében a bordásszíj állapotának felmérése.  Ezek a berendezések-alkatrészek érzékenyek lehetnek a 0 fok alatti munkába állásra,  főleg ha már maguk mögött tudhatnak jó pár kilométert. Sokan úgy vélik a tél, a hideg érkezése csak  annyit kíván kocsink esetében,  hogy felrakunk 4 téli gumit és már le is tudtuk a problémát. Ez nem így van!

  Télen jellemzően felmerülő hibák amik nyáron nem jelentkeznek, de télen egyik pillanatról a másikra baj van velük: generátor, önindító, vízpumpa, egyéb elektronikai berendezések.

  Ezek hibajelenségei főleg az alkatrészek a hideggel együtt járó  zsugorodásából adódnak,  elektromos alkatrészek esetében például önindító,  vagy a generátor.  Ezen alkatrészek esetében érintkezési hibák lépnek fel, leggyakoribb probléma,  hogy „mióta beállt a hideg  lassan, vagy nem indít a kocsi”, vagy
  „mióta beállt a hideg reggelre lemerül az akkumulátor,  nem indít csak kattog az önindító” Ezek az előkerülő hibák nyári, vagy épp kora őszi időszakban még nem biztos, hogy jelentkeznek.

  Ezért szervizünk javasolja a gépjárműveink téli átvizsgálását, esetleges gyenge pontok felderítését, mely esetünkben ingyenes szolgáltatásként van jelen műhelyűnkben!

  Téli átvizsgálás ingyenesen tartalmazza:

  - Fagyálló, és hűtőrendszer vizsgálatát.
  - Motorolaj, és váltóolaj vizsgálatát.
  - Generátor, és önindító üzemi ellenőrzését.
  - Futómű, és fékek ellenőrzését.
  - Akkumulátor savszintjének, és állapotának ellenőrzését.
   
  A hideg beálltával sajnos egy nem ritka jelenséggel is nem ritka esetben szembesülnie kell a kedves ügyfélnek,
   miszerint valahogy hírtelen drágábbak a szervizek.

  Tisztelet a kivételnek, mert hála az égnek nem minden szerviz él vissza ezzel,
   de sok helyen visszaélnek az ügyfél „fagyoskodni, latyakozni, ázni/fázni” nem akarok félelemmel,
   így ha ezeket nem szeretné az ügyfél, képes többet is fizetni!!

  Ennek nem szabad bedőlni, az alkatrészek télen sem drágábbak!

  A hideg még sok meglepetést tartogathat autónkon, de ezeket mind részletezni sajnos nem lehet.
  Azonban ha élünk az ingyen átvizsgálás lehetőségével, megadtuk az esélyt annak,
  hogy más rejtőzködő hibákra is fény derülhet!!

  Kívánunk mindenkinek probléma mentes, és fűtött téli heteket, és baleset mentes közlekedést.
   

  Facebook Twitter Google IWIW Startlap
 • Hozzászólások
 • < Vissza